Jdi na obsah Jdi na menu

Majk Spirit - O něm

24. 5. 2012

Začiatok pôsobenia

Majk Spirit je slovenský hudební umělec (žáner: Rap), který patří do Bratislavské skupiny H16. Interpret, který je jediným autorom svojich textů, působí na slovenské hudobní scéně od roku 2000. První skladby vydal pod pseudonymem "Dilema", posléze se svojí skupinou měl s dalším umelěckým jménem “Koko Šajs¨ ale aj “Koko Najs¨ leví podieľ na úspěchem albumů “Jednašestka ftvojom klube¨ (2004), “Kvalitný materiál¨ (2006) a “Čísla nepustia¨ (2008), resp. mixtapovem albume “Antivirus¨ (2009).

 

Osoba

Michal Dušička (Majk Spirit) sa narodil 28. Srpna 1984 v Bratislavě. S tvorbou začal jako žák školy na ulici Hálova 16 v Petržalke z čeho vznikl název H16. Dnes je Majk Spirit jedním z mála hip-hopových umělců na Slovensku s vysokoškolským vzdělaním (MBA). Nejbližší ho volají “Dušo¨, má mladšího bratra, minulý rok navštívil Peru, Bolíviu, Argentínu aji Brazílii a najradi nosí oblečení od Nike které je jeho oficiálním sponzorem.

Záujmy

“Dušo¨ sa zajíma o filozofii a aji proto rád čte knihy. Kromě klasické literatůry ho zajíma predovším ezoterika, motivačné čtení, historie a duchovní knihy. Mezi jeho oblíbene autory  autorov patria Eckhart Tolle, Osho, Eshter Hicks a ďalší. Zo sportů miluje futbal (hrával ho aji profesionálne) a rád si ho zahraje aji na Playstation. Konzumaci alkoholu vyvažuje jemu blízkym zeleným čajem, který je jakýmsi symbolom Zenu.
 

Umelecký Profil

Časem jeho kariéry spolupracoval Majk Spirit s umělcemi ako například MadSkill (Nemecko), Rytmus, Ego, Tina, Čistychov, A.M.O, Moja Reč, DNA (Slovensko), Orion, DJ Wich, Indy (Česko), Nironic (USA) a ďalšími. V roce 2010 odehral 92 koncertov (vrátane festivalov), jeho skladby a videoklipy mají na YouTube víc než miliónové návštěvy a v prosinci 2010 byl pozvaný jako jeden z hlavních rečníků na fórum inspirativních myšlienek v divadle Pavla Országha Hviezdoslava na téma kritické myšlení.
 

Sólo / Nový Človek

Na sólovou kariéru sa dnes už v médiích stále časteji skloňovaný Majk Spirit připravil důkladně. Nejprv v roku 2010 ponúkol svojí notoricky známe pasáže z předešlých albumů v kombinácii ze zahraničními hudbami, aby lidé konečne poslechly, jako zní na mikrofóně sám. Následně sa dočkali veľkolepého sólového debutu, na který rok trpělivě čakali. Ten byl totiž ohlášený na symbolický dátum 11.11.2011 s ješte symboličtějším názvem “Nový Človek¨